قوانینی که در پست های پیشین یاد گرفته ایم در هنگام محاسبه ی انسولین غذا به کارمان می آید اینکه هنگام خوردن غذا چه کنیم و چگونه تصمیم بگیریم و چه تصمیمی بگیریم این قوانین می توانند در بهبود تصمیم گیریمان کمک شایانی به ما بکنند البته باد در نظر داشته باشیم که تجربه های پیشین خودرا در این قوانین دخیل کنیم تا بتوانیم بدرستی محاسبه و پیش بینی کنیم

برای اینکه انسولین غذای خود را محاسبه کنیم باید چند چیز را در نظر داشته باشبم و از قبل بدانیم 

1- نحوه ی محاسبه ی I:C یا نسبت کربوهیدرات به انسولین یا  ICR ،

 برای اینکه بدانید این ضریب چیست بر روی اینجا ضربه بزنید تا به صفحه ی مربوطه منتقل شوید

2- نحوه ی استفاده از CorrF یا ضریب حساسیت به انسولین یا ISF یا انسولین اصلاحی یا فکتور اصلاح قند خون 

برای اینکه بدانید این ضرب چیست بر روی اینجا ضربه بزنید تا به صفحه ی مربوطه منتقل شوید

3-نحوه ی استفاده از ضریب انسولین فعال یا IOB 

برای دانستن اطلاعاتی پیرامون این ضریب بر روی اینجا ضربه بزنید تا به صفحه ی آن منتقل شوید

4-نحوه ی استفاده از ضریب PS یا physical activity 

 برای آنکه بدانید این ضریب چیست برروی اینجا کلیک کنید تا به صفحه ی آموزشش منتقل شوید

پس از فراگیری موارد فوق حال نوبت به محاسبه ی انسولین غذا می رسد 

ابتدا طبق گام یک انسولین را برای  غذایتان محاسبه کنید :

ابتدا باید ضریب  I:C خود را حساب کرده سپس برای راحتی کار بر 15 تقسیم کنید 

آنگاه به ظرف غذای خود نگاه کنید و طبق جدول جانشینی غذا ها  میزان سهم کربوهیدرات ماده ی غذایی که قصد خوردن آن را دارید حساب کنید و سپس  ضریب حساسیت به انسولین  یا همان I:C را بر آن تقسیم کنید.

فردی قصد خوردن 10 قاشق غذا خوری برنج + 1 پیمانه ماست + کباب :

گام 1 محاسبه ی مقدار سم کربوهیدرات غذا از طریق لیست جانشینی مواد غذایی

10 ق.غ برنج = 2 سهم کربوهیدرات 

1 پیمانه ماست = 1 لیوان ماست = 250 میلی لیتر = 1 سهم کربوهیدرات (بصورت تقریبی)

کباب : چون پروتئین آن غالب هست کربوهیدراتی ندارد مگر  اینکه در آن آرد نخود و نان خشک به کار رفته باشد بنابر این بین 0 الی یک واحد (سهم) کربوهیدرات

جمعا = بین 3 تا 4 واحد کربوهیدرات که باید به نوع طبخ غذا وجه کرد در اینجا فرض را برآن می گیریم که کباب یاد شده دارای آرد نخود هست

بنابر  این 4 سهم کربوهیدرات را در نظر می گیریم

گام2 حال قند خون خود را اندازه بگیرید : 

حالت 1 قند تان از قند هدف بالا هست در نتیجه باید به انسولینی که برای غذا میزنید مقداری واحد انسولین نیز برای تنظیم این قند اضافه کنید 

حالت 2 قند تان حول قند هدف هست و اختلافش کمتر از 30 واحد هست که برای شروع غذا مناسب هست و واحدی به انسولین غذا اضافه و یا کم نمی شود 

حالت 3 قندتان از قند هدف بسیار پایین تر هست اما زیر 70 نیست ، که از انسولین غذا کم خواهد شد 

حالت 4 زیر 70 که باید باخوردن قند ساده ابتدا قندتان را بالا بیاورید و پس از چک این بار یکی از 3 حالت قبلی اتفاق خواهد افتاد 

باکلیک بر روی اینجا خواهید فهمید که انسولین این گام را چگونه و از چه فرمولی باید حساب کنید و آن همان محاسبه ی CorrF هست.

مثال :

قند هدف من 160 هت و اکنون قندم 80 ، برای محاسبه ی این گام ...

80 را از 160 کم می کنم مشود -80 (منفی هشتاد)

حال CorrF خودم را بر این عدد تقسیم می کنم تا واحد اصلاحی ام مشخص شود 

مثلا CorrF من 40 باشد 

80- تقسیم بر 40 = 2- 

این دو واحد برای اصلاح انسولین هست تا قندم از 80 به 160 نزدیک شود 

یعنی در اینجا باید دو واحد از انسولین غذایم کم کنم  

 

گام 3    باید میزان انسولین فعال در بدن خود را از کل انسولین هایی که محاسبه کردید کم کنید 

 به طور مثال ، سه ساعت پیش من 3 واحد انسولین اصلاحی نیز دریافت کرده ام پس 1.2 واحد انسولین هنوز در بدن دارم که باید از کل انسولین های محاسبه شده کم کنم 

گام 4    پس از اتمام این محاسبات حال باید به فعالیت خود نگاه کنید که باکلیک بر روی اینجا به صفحه ی مربوه ارجاع داده خواهید شد 

مثال : اگر من یک فعالیت متوسط که در مقیاس بورگ عددی بین 12 تا 15 را دارد  ، به مدت متوسطی در حدود 40 تا 60 دقیقه داشته باشم ضریب فعالیت بدنی ام یا همان ضریب PS ام 0.67 خواهد بود 

که این عدد را باید در کل انسولین محاسبه شده ضرب کنم پس به این فرمول در نهایت میرسیم

گام 1 +  گام 2  -  گام 3 ) X  گام 4

 توجه کنید که در گام 2 ممکن هست عدد مثبت یا منفی شود و نباید علامتش را تغییر دهید 

توجه کنید که  در گام 3 همواره علامت عدد بدست آمده منفی می باشد

adjustment

adjustment - frsi